Astım, alerjik rinit, egzama gibi hastalıkları olanlar risk altında!

Kışın özellikle yeterli havalandırma yapılmayan ortamlar alerji riskini artırıyor. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği uzman hekimleri kış alerjilerine yönelik merak edilenleri cevapladı.

Okulların açılışı ile birlikte artan viral enfeksiyonlar alerjik hastalığı (astım, alerjik nezle) olan çocuklar için büyük risk taşımaktadır.
Okulların açılışı ile birlikte artan viral enfeksiyonlar alerjik hastalığı (astım, alerjik nezle) olan çocuklar için büyük risk taşımaktadır.
Ev, okul ve kapalı iç ortamlar kış alerjilerinin artmasına neden oluyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte havalandırma işlemi yeterli şekilde yapılmadığında alerji belirtileri ortaya çıkıyor.

Kış alerjilerine neden olan etkenler arasında ev tozları, rutubet, ev tozu akarları, evcil hayvan tüyleri ve böcekler yer alır.

Kış ayları geldiği zaman atmosferdeki hava ısısında ciddi azalma söz konusu olur. Bu soğuk havayla temas sonrasında ciltte kurdeşen diye bilinen ürtiker şeklinde cilt alerjisi meydana gelebilir.

Astım, alerjik rinit, egzama gibi hastalıkları olanlar risk altında! Yetersiz havalandırma alerjiyi tetikliyor

Ayrıca astım ve alerjik nezlesi olan kişiler soğuk havanın solunum yolunu olumsuz etkileyerek hasar oluşturması sonrası çeşitli yakınmaları artış gösterebilir.

Bu tip durumlar kişilerin gündelik yaşantısını olumsuz anlamda etkiler. Okul ve iş hayatındaki yaşam kalitesi bozulabilir. Özellikle çocuklarda görülen bu durum eğitimin aksaması ve okul başarısındaki düşüşü de beraberinde getirecektir.

Okulların açılışı ile birlikte artan viral enfeksiyonlar alerjik hastalığı (astım, alerjik nezle) olan çocuklar için büyük risk taşımaktadır. Bu viral enfeksiyonlar kış aylarında sık sık görülmektedir.

Bu enfeksiyonlar alerjisi olan kişilerin semptomlarında artışa neden olur. Ayrıca ev içi alerjenler artış gösteren hava kirliliği ile beraber solunum yolu mukozasını tahrip ederek alerji belirtilerini ve astım ataklarını tetikleyebilir.

Astım, alerjik rinit, egzama gibi hastalıkları olanlar risk altında! Yetersiz havalandırma alerjiyi tetikliyor

KİMLER RİSK ALTINDA?
– Astım, alerjik rinit, egzama, kronik ürtiker (kurdeşen) gibi hastalıkları olan bireyler daha fazla risk altındadır.

– Dış ortam ısısı ortalama hava sıcaklığının çok altında olan ve iç ortam neminin çok fazla arttığı bölgelerde yaşayan bireyler risk altındadır.

– Endüstriyel alt yapıya bağlı oluşabilecek hava kirliliğinin artışı

– Kış aylarında evdeki nemin artması sonucu ev tozu akarları sıklıkla yün yastık, yorgan ve yatakta yaşayabilir. Bu nedenle yünlü kumaşlardan uzak durulmalıdır.

NASIL TEDBİR ALINMALI?
– Kişi kullandığı yatak, yorgan ve yastığını akar geçirmeyen kılıflarla muhafaza etmeli.
– Halılar mümkünse kaldırılmalı. İnce kilimler tercih edilmeli.
– Kalın perdeler yerine ince tül perdeler kullanılmalı.
– Oda içinde olabildiğinde az eşya ile yaşanmalı.
– Peluş oyuncaklar mümkün olduğunca alınmamalı.
– Her hafta bir defa HEPA filtreli veya yüksek vakumlu elektrik süpürgesi ile tüm oda temizlenmeli.
– Kapalı ortamlarda az durulmalı.
– Sigaradan uzak durulmalı.
– Kış aylarında olumsuz etkilenmeyi azaltmak için uygun mevsimde grip aşısı yapılmalı.
– Soğuk alerjisi olan bireyler soğuktan olabildiğinde kaçınmalı. Kalın giyinmeli.
– Hava kirliğinin yoğun olduğu ortamlardan uzak durmalı.

Pembe Haberler